Nov 29, 2013

Cara Semak Saman Trafik

Semak Saman Secara Online

saman polis
Ada berbagai cara mahu semak saman trafik. Memandangkan kemudahan internet ada di mana-mana sekarang, ramai yang suka semak saman cara online. Ada yang selesa semak saman cara SMS kerana handphone memang sentiasa dibawa kemana-mana.

Ada pula yang lebih yakin semak saman dengan berkunjung ke kaunter Jabatan Pengangkutan Jalan [JPJ].


Melalui Portal Rasmi Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia, orang ramai sama ada warga negara atau bukan warganegara boleh membuat semakan pada bila-bila masa secara percuma / free.

Pengguna hanya perlu memilih sama ada mahu membuat semakan melalui ID atau Nombor Pendaftaran Kenderaan untuk semak saman trafik PDRM atau JPJ.

Sistem Semakan Online

Menggunakan Sistem Semakan Online memudahkan pengguna menyemak status perkhidmatan secara efektif dan efisen. Aplikasi ini membolehkan pengguna menyemak Semakan Status Keputusan Repot Polis, Status Saman Trafik, Status Pengambilan Jawatan Kosong PDRM dan Status Permohonan Lesen Am pada bila-bila masa sahaja.

Pengguna hanya perlu mendaftar sebagai pengguna rasmi terlebih dahulu dan seterusnya log masuk ke dalam sistem dengan mengunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan.

Semak Saman PDRM Melalui SMS

Saman trafik polis juga boleh disemak dengan SMS. Pihak PDRM menyediakan kemudahan semak saman polis dengan 3 cara.

Contoh 1 Nombor pendaftaran kenderaan : 
Taip POLIS SAMAN DBA6632 dan hantar ke 15888.

Contoh 2 Nombor Kad Pengenalan :
Taip POLIS SAMAN 123456123456 dan hantar ke 32728.

Hati-hati di jalan raya. Sentiasa berhemah ketika memandu, elakkan kemalangan dan elakkan dari kena saman.

No comments :

Post a Comment